Iedereen die aandacht krijgt... groeit

EMDR

Ieder kind of jongere komt in zijn leven situaties tegen die helaas niet altijd even fijn zijn. Omdat kinderen een groot oplossend vermogen hebben kunnen ze hier in de meeste gevallen na verloop van tijd weer prima mee omgaan. Helaas gebeurt dit niet in iedere situatie. Soms kan een ervaring een dusdanig grote impact hebben dat een kind “vast” blijft zitten en de ervaring als het ware als een zichzelf repeterend filmpje voor zich blijven zien. Op een dergelijk moment kan zelfs Integratieve therapie niet altijd bij de kern komen. Vandaar dat mijn praktijk uitgebreid is met EMDR.

Maar wat is EMDR dan?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit betekent: Door oogbewegingen minder gevoelig worden en opnieuw informatie verwerken.
EMDR is een kortdurende effectief bewezen behandelmethode. Het wordt ingezet om ingrijpende of schokkende gebeurtenissen die mensen niet goed hebben verwerkt alsnog te verwerken. Bij een EMDR-behandeling wordt de onaangename gebeurtenis bewust teruggehaald met alle beelden, gevoelens en lichamelijke sensaties die daarbij horen. Tegelijk wordt een afleidende taak aangeboden. Dit kan op verschillende manieren:

 • Het met de ogen volgen van de hand of pen die op 30 cm afstand van het gezicht heen en weer beweegt,
 • Via een koptelefoon luisteren naar tikjes die afwisselend in het linker en rechter oor worden aangeboden,
 • Tactiele stimulatie (d.m.v. aanraking) door afwisselend op de rechter en linker hand te trommelen of te tappen. Of door afwisselend tikjes op de knieën te geven.

Wanneer kan EMDR handig zijn?

Zoals gezegd heeft een kind/jongere een groot zelf oplossend vermogen. Soms is dit echter niet genoeg. EMDR kan dan helpen om ervaringen en situaties te neutraliseren. EMDR is inzetbaar wanneer een kind met problemen blijft kampen die te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om onverwerkte herinneringen als zodanig te herkennen. Ieder kind reageert immers op zijn eigen manier. Soms zie je als ouder duidelijk dat een kind ergens mee zit omdat het boos, driftig of verdrietig is. In andere gevallen kan een kind juist stil worden zonder dat de ouder goed in de gaten heeft wat er speelt. Bovendien vinden kinderen het vaak lastig om hun ouders met hun gevoel te belasten.

Wat is het effect van EMDR?

De hierboven genoemde sets oogbewegingen, geluiden (tikjes m.b.v. koptelefoon) en aanrakingen zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de nare ervaring steeds meer een neutrale plek krijgt in herinneringen en het verdere leven van het kind.

EMDR kan heel breed ingezet worden bij zeer verschillende situaties en gebeurtenissen. Enkele voorbeelden kunnen zijn:

 • Brand, (verkeer)ongeval, inbraak, overval
 • Echtscheiding, adoptie, uithuisplaatsing
 • Huiselijke ruzies en geweld
 • Misbruik, mishandeling, verwaarlozing (emotioneel, pedagogisch)
 • Ernstige ziekte en/of (plots) overlijden van een ouder, geliefd familielid of huisdier
 • Natuurramp, oorlogsgeweld
 • (Faal)angsten op school, proefwerk, spreekbeurt
 • Pestervaringen, afwijzing door leeftijdsgenoten
 • Angsten en fobieën (tandarts, dieren, vliegen, autorijden enz)
 • Paniek raken, hyperventilatie, ademnood
 • Beangstigende gedachten, bijvoorbeeld over de dood of over dingen die mis zouden kunnen gaan.
 • Gebeten worden door of schrikken van een dier
 • Opgesloten raken in een kleine ruimte (toilet of lift)
 • (Ernstig) ziek zijn
 • Verslikken
 • Het zien van een enge film of gewelddadige tv-beelden
 • (Terugkerende) nachtmerrie
 • Medische ingrepen, zoals prikken of narcose

Uiteraard is bovenstaande lijst niet volledig. In principe kan een situatie of gebeurtenis waar nu nog een negatieve lading op zit met behulp van EMDR behandeld worden.

Wat zijn de voordelen van EMDR bij kinderen?

EMDR is een bewezen effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt relatief snel. Vaak zijn 3-5 sessies al voldoende mits het om een enkele ervaring gaat. Tijdens EMDR wordt er veel minder gesproken dan bij andere therapie. Dit is met name een voordeel voor jonge kinderen of kinderen/jongeren die zich d.m.v. taal minder goed kunnen uiten. Bovendien kan de begeleiding aangepast worden aan de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind.

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk prima en ook de bedoeling. Toch kan dit er soms toe leiden dat een kind/jongere het idee heeft even de regie kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel maar enkele dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen samen met je kind een dagboekje bij te houden of ontspanningsoefeningen te doen.

Aangemeld en dan?

EMDR zal integraal onderdeel zijn van de Kind- en Jeugdtherapie in mijn praktijk. Dat wil zeggen dat ik ten tijde van de intake een inschatting maak welke therapievorm het beste zou kunnen werken. Als dit EMDR is, volgt altijd eerst een oudersessie. Het is namelijk van groot belang dat ouders weten wat EMDR inhoud en vooral ook hoe ze hun kind het beste kunnen steunen/begeleiden. Tussen de sessies door houd ik contact over het verloop. Dus, hoe gaat het thuis? Wat merk je? Enz. Tot slot is er een evaluatie met ouders en kind.

Naast EMDR voor kinderen en jongeren kunnen ook ouders/volwassenen bij mij terecht met hun hulpvraag. Want het kan uiteraard zo zijn dat een ouder dusdanig last heeft van een nare ervaring/herinnering dat dit doorwerkt binnen het gezin. Ook dan kan EMDR helpen de situatie te normaliseren. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jullie mee.

Moeder en Meisje 11 jaar (faalangst toetsen):

Zoals we weken terug hier de sfeer en buien hadden tijdens de toets weken in het voorjaar, zo is het nu niet te vergelijken met toen. Vooral als je ziet dat ze zo naar in der vel zit, is echt niet fijn en ongrijpbaar voor een moeder. De overladen toestanden van toen, zijn er niet.
Ze zegt zelfs dat het een 'best goede' dag was ondanks de entree toets. Leuk vond ze het niet maar het ging, zei ze. Slapen gaat ook goed! Echt, stukken beter.
Ik denk dat ze veel baat heeft (gehad) bij jou en dat het haar weer even 'losgemaakt' heeft, zoals een manuele therapeut even de botjes kraakt. Zoals ik schreef, het is heel anders dan andere weken. Ik ben weer dankbaar... mijn moppie met al haar ditjes en datjes is mooi weer aan het terugkomen.

Ervaring ouders en jongen 8 jaar:

Ik was heel bang nadat mijn papa een hartstilstand heeft gehad en hij daardoor in een coma terecht kwam. Elke keer moest ik er weer aan denken. Ik wilde liever niet meer spelen met mijn vriendjes en sliep slecht. Ook werd ik steeds banger dat er iets met mijn mama zou gebeuren, bij papa was het toch ook zomaar gebeurd? Door EMDR heb ik alles een plekje kunnen geven en is het nog steeds naar als ik er aan denk maar ik ben niet steeds meer bang dat er wat met mijn papa of mama gebeurd. Ik slaap weer lekker en speel weer met mijn vriendjes.

Ervaring meisje 18 jaar:

Ik ben naar Chantal toe gegaan omdat ik super bang was alleen thuis en in het donker en ik er niet aan zou moeten denken om later alleen in een huisje te wonen... En nu loop ik zo als eerste naar beneden in het donker of alleen een leeg huis in zonder er ook maar bij na te denken. Helemaal top dus!!

Ervaring jongen 14 jaar:

Begin van de emdr was ik best wel nerveus omdat ik niet wist wat er zou gaan gebeuren. Maar het viel reuze mee. Altijd als ik thuis kwam voelde ik me moe. maar dat was ook logisch omdat mijn brein dan veel werk heeft gedaan. Bij het begin van de emdr moest je je nare gebeurtenissen vertellen. Daar ging je mee werken met de emdr. Zodat alle nare gebeurtenissen op een goeie plek komen. Dit heeft mij persoonlijk goed geholpen! Ik merk zeker verschil na dit alles. Ik voel me veel fijner op school dus het heeft echt goed geholpen! Dit was een goeie stap verder voor mij!

Ervaring W 49 jaar:

Ben bij Chantal geweest voor EMDR therapie omdat ik panisch kon worden bij de gedachte of het zien van muizen en ratten. Die angst zet zich dan vast in mijn nek (verkramping) en de rillingen lopen dan over m'n rug. Tijdens de sessies voel je de angst letterlijk 'zakken' en werd ik erg rustig. Na de 2e sessie zat ik thuis een film te kijken waar muizen in voorkwamen. Terwijl ik daar rustig bij bleef zitten (daarvoor zat ik gelijk met de benen op de bank en met verkrampte nekspieren); het viel zelfs mijn kinderen op dat ik zo rustig bleef. Ben dus erg blij dat ik bij Chantal ben geweest.

Ervaring Ouders en meisje 16 jaar:

Ken je het gevoel, dat je in de relatie met je kind op een dood spoor zit en dat alle gesprekken ontaarden in heftige discussies en scheldpartijen? Op dat punt waren wij als gezin aangekomen, na een aantal jaar van worstelen en proberen de boel op de rails te houden. Door de sessies bij Chantal was snel duidelijk, dat onze dochter heel veel last had van haar pestverleden. Dit is begonnen op de basisschool en loopt eigenlijk nog steeds door. Over het voorstel van Chantal om EMDR te gaan proberen, hebben we niet lang na hoeven denken. Door middel van de EMDR heeft het pesten een plekje gekregen en loopt niet meer constant als een rode draad door het leven van onze dochter. Nu na een half jaar zien we haar helemaal op bloeien. Heerst er weer een fijne sfeer thuis en kunnen we op een goeie manier met elkaar in gesprek! De toekomst ziet er voor ons drieën een stuk zonniger uit!

Ervaring meisje 14 jaar:

Ik ging naar Chantal toe, omdat ik altijd het idee had dat mensen het over mij hadden of om mij lachten doordat ik eerder gepest ben.
Ik vond de eerste keer van de EMDR best spannend omdat ik niet wist wat er gebeuren ging. Doordat ik naar Chantal ben geweest en EMDR heb gehad, heeft het pesten nu voor mij een plekje, hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen en niet meer het idee dat iedereen het over mij heeft en om mij lacht. En ben ik erg blij dat ik naar Chantal ben toegegaan.

Ervaring meisje 14 jaar:

Al met al is de EMDR ons erg meegevallen, vooral omdat het afwachten was hoe onze dochter zou reageren. We merken ook dat ze met sprongen vooruit gaat en weer erg vrolijk en spontaan is. We zijn erg dankbaar hiervoor en willen je hiervoor zeer bedanken, geweldig om te merken dat we onze eigen dochter weer tevoorschijn zien komen.

Terug naar boven