Iedereen die aandacht krijgt... groeit

Recensies

Hieronder enkele recensies van de prentenboeken "Beer op de weg" en "Vos komt uit de verf".

Recensie 1 - Vos komt uit de verf

Hoi Chantal, wat een mooi, humorvol en ook ontroerend boek heb je geschreven :) Geweldig!

Bertie; leerkracht, Internbegeleider, en zorgcoördinator.
Venray

Recensie 2 - Vos komt uit de verf

Ik wil nog even de complimenten geven voor je prachtige boek het ziet er fantastisch uit! Diepe buiging en RESPECT!!!!

Gr Wilfried en Sandra, ouders.
Veenendaal

Recensie 3 - Vos komt uit de verf

Ik vind het een heerlijk en eerlijk boek en zeer goed te gebruiken in de praktijk!

Willie Mak, Kindertherapeut.
Veenendaal.

Recensie 4 - Vos komt uit de verf

Hoi Chantal, het is weer een parel!
Wat is vos , een mooi, onzeker, lief beest en vooral mooi rood. Echt een mooi verhaal, heb met plezier en aandacht over hem gelezen. Kan niet wachten dat ik Jesse er uit voor kan lezen.

Trees Hogema,
Horst

Recensie 5 - Vos komt uit de verf

Mooi onderwerp over anders zijn, goed geschreven. Ik kan het op verschillende manieren inzetten in mijn coachsessies. Het mooiste cadeautje vond ik toen een kind van 7½ jaar, die vanwege grote leesproblemen op het speciaal onderwijs zit, mij het hele boek lang steeds onderbrak omdat ze zelf graag een stukje wilde lezen. Geweldig. Dus wat wil je nog meer. Chantal nog zo'n inspirerend boek.

Karin van Esch, Kindercoach.
Oosterbeek.

Recensie 6 - Vos komt uit de verf

Op een mooie zonnige dag ligt Vos aan de oever van de rivier. Hij kijkt naar zijn vossenvrienden met hun mooie oranje vachten. Dan merkt hij dat ze er allemaal heel anders uitzien dan hijzelf. Want Vos is rood. Zo rood als een tomaat. Vos wil dolgraag op zijn vrienden en familie lijken. Maar hoe? Hij voelt zich boos en verdrietig. Hoe kan hij ervoor zorgen dat hij net zo mooi wordt als alle andere vossen? Wat zullen ze wel niet van hem denken met die gekke, rode vacht? Vos voelt zich zelfs zo verdrietig, dat hij geen zin heeft om uit zijn hol te komen...
In dit verhaal, waarin Vos uiteindelijk leert dat iedereen zijn eigen unieke en bijzondere kwaliteiten heeft, neemt humor een grote plaats in. Als Beer belangstellend een kijkje komt nemen, bedenkt Vos net een oplossing voor zijn probleem. De illustratie van Vos in een bad vol oranje verf is kleurrijk, vrolijk en grappig, evenals de andere illustraties in het boek.
De titel Vos komt uit de verf belooft veel met zijn mooie gelaagdheid. Het probleem zoals Vos dat ervaart, wordt schitterend beschreven voor kinderen uit de beoogde doelgroep. De verandering in Vos' denken gaat vlug. Als de andere dieren om Vos met zijn oranje geverfde haren moeten grinniken, en Vos' rode kleur juist waarderen, is Vos snel van gedachten veranderd. Het boek is geschreven om het bestaande gevoel van anders zijn van een kind op een luchtige manier bespreekbaar te maken in een therapeutische setting, in de klas of thuis. Het verhaal van Vos en zijn vrienden vormt een mooi vertrekpunt voor een gesprek of ander therapeutisch gebruik.

Tineke Wetsteijn, orthopedagoog en integratief kindertherapeut.
Bron: Kinderwijz

Recensie 7 - Vos komt uit de verf

Anders zijn dan de de mensen om je heen kan enorme gevolgen hebben. Het gevoel van 'ik ben anders' dan de ander is een universeel gevoel. Zowel volwassenen als kinderen kennen dit innerlijke gevoel. Volwassenen hebben nog het 'voordeel' dat ze vaak onder woorden kunnen brengen waarin het anders zijn zit. Bij kinderen ontbreekt vaak de woordenschat en zij zitten met een gevoel waar ze geen weg mee weten. De auteur Chantal Meijerink - Jacobs heeft over dit thema het prentenboek Vos komt uit de verf geschreven. Zij maakt het 'anders zijn' bespreekbaar door op humoristische en beeldende wijze Vos te laten onderzoeken of zijn veel rodere vossenvacht iets te maken heeft met zijn gevoel van 'anders te zijn' dan alle andere vossen.
Vos komt uit de verf is de opvolger van Beer op de weg. De dierenfiguren uit Beer op de weg zien we weer terugkomen in Vos komt uit de verf. De illustraties zijn wederom van de hand van Verna Rood. Het prentenboek is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Dat het boek als therapeutische ondersteuning kan dienen, is evident. Ook dit keer kunnen lesideeën behorende bij het prentenboek worden gedownload bij uitgeverij Pica. Met een beetje handigheid en creativiteit kun je ze ook inzetten bij een individuele sessie. Al met al weer een heel bruikbaar boek van het duo Chantal en Verna.

Anja van de Weerd.
Bron: PSC Magazine

Recensie 1 - Beer op de weg

Dit prentenboek over angsten bij kinderen wil een houvast bieden bij enerzijds het accepteren van angsten, anderzijds het leren omgaan met die angst door op laagdrempelige manier angsten bespreekbaar te maken. De angst bespreekbaar maken kan immers al een grote opluchting zijn. In "Beer op de weg" heeft Beer last van angst en durft hij bijna niets meer. Hij is zo bang dat hij op een dag gewoon midden op de weg gaat zitten, uit angst voor wat er komen gaat. De andere dieren willen hem graag helpen, maar uiteindelijk is het Beer die terug zijn moed bij elkaar moet rapen. Hij leert door de steun van de anderen weer op eigen poten staan.
Dat kinderen met autisme vaak te maken hebben met angsten is ons bekend. Vaak houden ze ook nog eens erg van dieren. Zou dit boekje dan ook bij kinderen met autisme bruikbaar zijn is de vraag. Het is een prentenboek, maar wel met vrij veel tekst. Het boek richt zich dan ook naar 6 tot 9-jarigen. Zich kunnen concentreren op een langere woordenvloed lijkt dus een eerste vereiste. Een goede verteller zijn, goed kunnen voorlezen is een grote hulp om de verschillende personages aantrekkelijk vorm te geven en daardoor de tekst ook wat tot leven te brengen. Het is vlot geschreven, met de nodige humor en hartverwarmende passages. De hulp die de andere dieren willen bieden en het effect daarvan op Beer is soms aandoenlijk, herkenbaar en grappig. Elke vorm van "hulp" heeft immers zo zijn eigen beperkingen en kan extra stress met zich meebrengen. Dit wordt door helpers met de beste bedoelingen wel eens vergeten, maar het is zo herkenbaar. Hoe kinderen met autisme naar het verhaal kijken en luisteren is moeilijk in te schatten. Bij enkele normaal begaafde kinderen, die sfeergevoelig zijn en gefascineerd door de dierenwereld zou het boekje wel kunnen aanslaan. Ouders of professionelen die werken met kinderen met autisme kunnen waarschijnlijk zelf best inschatten of het bruikbaar is bij "hun" kind. Om van angsten af te komen zal wel meer nodig zijn dan dit boekje maar om het thema aan te brengen, bespreekbaar te maken (bijvoorbeeld ook bij brusjes) kan het een leuk middel zijn. Los daarvan is het gewoon een fijn kinderboek maar ik heb dan ook een zwak voor gansjes die hun stofdoek uitkloppen, taartenbakkende konijntjes en intelligente vuurvliegjes.

Bron: Autisme Centraal, Gent

Recensie 2 - Beer op de weg

Beer op de weg is een mooi uitgegeven boek over een beer die allerlei gevaren ziet in de wereld om zich heen. Zo ziet hij hele dagen midden op de weg, turend naar de horizon. De andere dieren verzinnen plannetje waardoor beer voorzichtig weer stapjes in zijn omgeving zet. Het verhaal wordt verteld door warmkleurige, vaak paginagrote prenten, die de begrijpelijke, inlevende tekst aanvullen. Het verhaal kan prima ingezet worden bij hulp aan kinderen met angst, onzekerheid of weinig zelfvertrouwen. Vanaf ca. 6 jaar.

Bron: NBD-Biblion

Recensie 3 - Beer op de weg

Ik vond het boek heel prettig om te lezen.
Fijn, stevig papier. Fijne leesletters en het verhaal is goed geschreven. Mooie tekeningen.

Ook het moraal v het verhaal. Ik heb het ook samen met mijn zoon van 11 jaar gelezen. Ik wilde kijken of hij het verhaal begreep. De achterliggende gedachte maar zelfs hij vond het leuk. Knap hoor!!!
Op naar deel 2
Ik ga je boek zeker gebruiken bij cliëntjes.

Ivy, Kinder jeugdtherapeut
Maastricht

Recensie 4 - Beer op de weg

Het is een super leuk boek en ik heb het dan ook meteen uitgelezen.
Heel veel succes en geluk met deze ingeslagen weg en ik denk dat we nog veel meer van jou horen. 

Ria, leerkracht basisonderwijs
Venray

Recensie 5 - Beer op de weg

Lieve Chantal,  

Het is een prachtig boek, waar zelfs volwassenen wat van kunnen leren. Ik heb het Janine helemaal voorgelezen en dat was voor haar de 2e keer want van jou heeft ze het ook gehoord.
Ilse vindt het ook prachtig.
Janine heeft het nu even uitgeleend aan mijn vriendin. Als je haar hoort praten, dan is het net of ze zelf aan het leren is voor coach.
Maar....het boek moest deze week wel weer terug, want deze is heeeeeel speciaal. Die heeft Chantal speciaal voor haar geschreven.  

Het moet een succes worden. Het kan niet anders. Je bent een kanjer.
Groetjes Simone. Ouder
Renswoude

Recensie 6 - Beer op de weg

Chantal, ik vind het een fantastisch boek met prachtig gedetailleerde schildertekeningen.
Het verhaal van een beer die niet meer wil bewegen en zich blijft focussen op de weg. Zijn dierenvrienden die hem verzorgen, het hem wat comfortabeler maken en zelfs met hem meekijken, in eerste instantie zonder zijn reden te weten. Ieder dier op zijn manier. Dan komt de subtiele focusverplaatsing en motivatie om zijn eigen krachten te ontdekken en zijn angsten zelf te overwinnen. Dat is feest voor allemaal!
Kort gezegd: heel relaxed, totale aanvaarding en subtiele focusverplaatsing voor anders denken.
Een kind met angsten zal zich er zeker in kunnen herkennen en kracht krijgen zijn eigen angst te overwinnen. De lesideeën op de site van Pica zijn leuk en verfrissend.
Ik ga het boek zeker gebruiken in mijn praktijk en het een ieder van harte aanbevelen!

Paulien Lugies, kinder en jeugdtherapeut.
Enschede

Recensie 7 - Beer op de weg

Dit verhaal is prachtig vertelt met inspirerende platen.
De kinderen worden in het verhaal gemakkelijk meegenomen. Ze merken wat er allemaal gebeurt als je bang bent. Het boek helpt inzicht te geven m.b.t. hoe je denken je op zo'n moment negatief beïnvloed. Tevens laat het ook zien hoe kijken, voelen, en handelen (zelfs eetlust) een belangrijke rol speelt bij jouw angstgedachtes.

Karin, Kindercoach en Onderwijsassistent ( VO cluster 4),
Oosterbeek

Recensie 8 - Beer op de weg

Beste Chantal, ik heb genoten van je nieuwe boek "Beer op de weg". Het boek is heel goed bruikbaar in mijn kinderpraktijk.
En ik weet zeker dat heel veel kinderen herkenning vinden in je boek. Heel veel dank voor het feit dat je met dit boek de beren en stuk blijer maakt.

Jolenta, psychosociaal therapeut, kindertherapeut en trainer,
Utrecht

Recensie 9 - Beer op de weg

In één ruk heb ik het boek uitgelezen. Een goed verhaal, niet alleen voor kinderen, ook herkenbaar voor volwassenen.
Het boek is met zorg opgemaakt, hardcover, mooi ingebonden met gekleurd schutblad en een vernis. Dat zie je niet vaak bij prentenboeken. Goed gekozen leesletter en goede kwaliteit papier. Daarnaast passen de tekeningen echt bij het verhaal op de bladzijde. Kleurrijke illustraties waar heel veel details te zien zijn, een echt kijk- en voorleesboek. 
Op naar je volgende boek, je zal ongetwijfeld al ideeën hebben!

Antoinette van Schaik,
Grafisch vormgever Veenendaal

Recensie 10 - Beer op de weg

Beer op de weg is een ontzettend leuk, grappig en aandoenlijk verhaal. De boodschap die verteld wordt is direct helder met name voor de kinderen. Onze dochter van 8 heeft wel eens last van bepaalde angst gevoelens en dus was dit verhaal meteen herkenbaar voor haar.
Ook de illustraties zijn erg leuk om naar te kijken. Kortom dit boek is een echte aanrader!

Groetjes Chantal, ouder
Ederveen

Recensie 11 - Beer op de weg

Allereerst vind in het boek zelf al erg mooi (de kaft en het papier dat gebruikt is). Ik heb het boek in één adem uitgelezen. Het is heel erg herkenbaar niet alleen voor mezelf, maar ik zie er ook 'dingen' in terug van mijn kids. Ik weet zeker dat er enorm veel kinderen zullen genieten van dit verhaal en erdoor geholpen kunnen worden. Het doet me ook heel erg denken aan de tegeltjes-spreuk bij mijn oma; 'een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest, maar nimmer op komt dagen' ;-)
Chantal, heel veel succes met dit boek (maar dat gaat goed komen) en nog heel erg bedankt, ook namens mijn pubers!

Groetjes,
Wilma (moeder van 3 pubers van 18, 16 en 13 jaar), Veenendaal.

Recensie 12 - Beer op de weg

Mooi boek, goed geschreven met korte bondige zinnen en zeer mooie illustraties. Leuk dat je een uitdrukking als uitgangspunt neemt en dit verder uitwerkt! Het deed me denken aan de titel van het boek: "Beren op de weg; spinsels in je hoofd" dat ik jaren terug heb gelezen. Een boek voor volwassenen over omgaan met emoties op het werk en jij dus nu een boek voor kinderen om om te leren gaan met de emotie angst.
Het leuke is dat we op deze manier kinderen al in een veel eerder stadium handvatten kunnen meegeven op het gebied van om leren gaan met emoties; iets waar ze de rest van hun leven wat aan hebben! 

Maureen Smeulders
Kindercoach, kinder-enjeugdtherapeut Zeist

Recensie 13 - Beer op de weg

Ik vind het een leuk en gezellig boek.
Er zit een mooie gedachte achter.
Angstige kinderen zullen zich zelf er misschien er wel in herkennen. Het gaat ook over ook een leuke en lieve beer om een verhaal over te schrijven. Chantal heeft de lieve beer zelf.
Er zitten mooie tekeningen bij dat geeft het een extra leuke sfeer. Ik denk dat iedereen het een leuk boek vindt om te lezen en in te kijken!!!

Niek 11jaar

Recensie 14 - Beer op de weg

Ik heb Beer gelezen en vind het een prachtig en zeer inzetbaar boekje in de klinische praktijk om met kinderen aan angsten en spanningen te werken.
Complimenten!

Drs. J.  de Veld
Psycholoog NIP, gedragstherapeut VGCT en psychotherapeut i.o.

Recensie 15 - Beer op de weg

Een beer op een weg, de weg kwijt...
Een prachtig boek zonder "poespas"; het thema angst vormt een stevige maar heldere rode draad door het verhaal. Onze kinderen van 5 en 6 hebben enorm genoten van het boek en naar aanleiding hiervan zijn op een relaxte manier ook de angsten die zij ervaren besproken. Top!

Esther Eppenga
ouder, arts, trainer.

Recensie 16 - Beer op de weg

Hallo Chantal!
Ik vind het een prestatie dat je dit hebt gedaan. Een mooi verhaal en het boek heeft prachtige illustraties, nogmaals van harte Proficiat met, ik noem het maar, de geboorte van je eerste boek. Wie weet volgen er nog meer, dit soort boeken is denk ik vast wel belangstelling voor.

Henny, oma van drie kleinkinderen (8, 6 en 3 jaar).
Grubbenvorst.

Recensie 17 - Beer op de weg

"Beer op de weg" is een verhaal geschreven voor kinderen die 'beren op de weg zien'. Het verhaal maakt duidelijk hoe gedachten je gevoel kunnen beïnvloeden. Het is heel geschikt om niet-helpende gedachten van een kind in kaart te brengen en om te zetten in helpende gedachten. Ook komt het thema 'in het nu zijn' aan bod.
Het verhaal is heel toegankelijk zonder kinderachtig te zijn. Te gebruiken in een therapeutische sessie maar ook thuis op de bank.

Bettina Hönig,
Kinderjeugd-therapeut. Den Haag

Recensie 18 - Beer op de weg

Beer is bang voor wat er komen gaat. Daarom gaat hij op de weg zitten om in de gaten te houden wat er aan komt. Zijn vrienden, de andere dieren, weten niet zo goed wat ze hiermee moeten. Konijn brengt Beer een honingtaart, Gans geeft Beer een paraplu en de vuurvliegjes zorgen 's nachts voor licht. Ze vragen waarvoor Beer bang is, maar dat weet hij niet zo goed. Hij is vooral bang voor wat er nog niet is, wat komen gaat. Na een paar dagen krijgt Beer erge honger en Vuurvliegje belooft de weg voor hem in de gaten te houden, zodat Beer naar Konijn kan voor een honingtaart. Wandelend door het boos denkt Beer over zijn angst en ontdekt hij dat het minder eng is dan hij gedacht had, om niet te weten wat er nog komt.

"Beer op de weg" is een prentenboek met paginagrote illustraties, maar het is niet gericht op peuters. Het is geschikt voor kinderen vanaf zes/zeven jaar. Kinderen van negen jaar kunnen ook zeker nog wat hebben aan dit boek, maar zullen de uitvoering (prentenboek) en de keuze voor een verhaal over een beer mogelijk wat kinderachtig vinden.

"Beer op de weg" biedt een goede basis en aanknopingspunten om met kinderen te praten over angsten en leren vertrouwen op jezelf.
Zowel ouders als hulpverleners kunnen dit boek gebruiken om samen met wat angstige kinderen te lezen en daarna verder te praten over bang zijn en je angst overwinnen. Want Beer wordt gesteund door zijn vrienden, maar uiteindelijk is hij degene die zelf zijn angst moet overwinnen.

In de inleiding geeft de schrijfster informatie over angst bij kinderen en tips voor ouders en hulpverleners hoe het boek gebruikt kan worden om met kinderen te praten over angst. Ook zijn verschillende lesideeën bij het boek te downloaden vanaf de website van de uitgever, die gebruikt kunnen worden in een klas of groep bij het praten over emoties en angst.

Bron: Opvoedadvies.nl

Recensie 19 - Beer op de weg

Ik heb dit boek aan mijn dochters van 3 en 6 jaar voorgelezen. Wat ik opvallend vond, is dat mijn dochters, ondanks dat ze dus jonger zijn dan de aangegeven leeftijdsgrens, het hele boek aandachtig hebben geluisterd. Ze vonden de illustraties in het boek erg mooi. De illustraties sluiten goed aan bij het verhaal en het verhaal wordt daardoor, vooral voor jonge kinderen, verduidelijkt. Ik denk dat wat oudere kinderen zeker baat kunnen hebben bij "Beer op de weg". Zij zullen veel van hun eigen angstgevoelens herkennen in de gevoelens van Beer en wellicht kan het hen door het lezen van de stappen die Beer moet zetten om bij zijn uiteindelijke doel te komen, op weg helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Sylvia Vugts (medewerkster secretariaat NVPA)

Recensie 20 - Beer op de weg

Angst voor onweer, angst voor monsters, angst om alleen thuis te zijn en angst voor een spreekbeurt. Onze kindertijd is een heuse broedkamer voor het ontstaan van angsten. Angst is een gezond waarschuwingssysteem dat ons helpt te overleven. Soms kan deze emotie een kind behoorlijk belemmeren in het dagelijks leven. En dan? Hoe kun je een kind duidelijk maken dat het toegeven aan die angst niet altijd even 'handig' is?
Chantal Meijerink-Jacobs, kindercoach en kinder- en jeugdtherapeut, heeft rond het thema angst en (zelf)vertrouwen het prentenboek Beer op de weg geschreven. De inhoud sluit aan op kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar.
Het verhaal gaat over een beer (genaamd Beer...) die midden op een weg gaat zitten wachten, omdat hij bang is voor datgene wat gaat komen. Een aantal dierenvrienden proberen hem te helpen. Uiteindelijk komt Beer erachter dat de oplossing in hemzelf te vinden is.
Volgens de auteur is Beer op de weg geschikt voor professionals in de psychosociale hulpverlening, leerkrachten, ouders en opvoeders. Ik kan me voorstellen dat het boekje ook tot zijn recht komt in een ziekenhuis, bij een tandarts of iets dergelijks. Ook als metafoor bij volwassenen zal het thema herkenbaar zijn.
Een pre is dat het uitgebreide voorwoord goed te gebruiken is als psycho-educatie voor opvoeders en leerkrachten. Handig is dat een 6-tal (les)ideeën rond het boekje is te downloaden via uitgeverij Pica. De aandoenlijke illustraties zijn van de hand van Verna Rood.

Recensie door: Anja van de Weerd
Bron: PSC magazine.

Recensie 20 - Beer op de weg

'Beer op de weg' is een verhaal dat in eerste instantie 'iets met je doet' als lezer. Een pareltje in kinderboekenland waarvan je weet dat er iemand achter de pen zit met een hart dat kinderen doet groeien...
Het verhaal en de illustraties creëren samen een geheel dat het doel van het boek bereikt. Met dit boek wil ik met kinderen aan de slag gaan om een gesprek rond angsten te faciliteren. Wanneer voel jij je wel eens zoals Beer? En, hoe reageer jij als een vriendje bang is? Ben je eerder een zorgzame helper zoals Konijn, een wijs Vuurvliegje of een rustige Uil die van op afstand toekijkt?
Het boek geeft ook weer hoe belangrijk 'vrienden' en een 'zorgnetwerk' zijn voor kinderen met angsten. 'Ik heb wel eens vijf uur op wacht gezeten. en ik kan je vertellen dat vijf uur zitten gaat kriebelen in je vacht', zegt Vos. Samen bespreken de vrienden van Beer het ene na het andere idee om Beer van de weg te krijgen. Ook al weten ze de reden en de oplossing niet direct, ze blijven samen zoeken en houden Beer als het ware in hun gedachten vast.
Uiteindelijk komt in het kinderverhaal ook naar voren dat zelfs hardnekkige angsten, met veel moed, hulp en goodwill van anderen, overwonnen kunnen worden. 'Ik ben thuis', mompelt beer zacht op het einde van het verhaal. En de lezer, die al eens met kinderen op pad ging om angsten te verslaan, weet dat beer hier ook thuiskomt in zijn eigen, zachte berenvacht.

- uitnodigend om (belemmerende) angsten te overwinnen
- vlotte schrijfstijl, om voor te lezen of zelf te lezen
- voorwoord met nuttige informatie over angsten bij kinderen
- bekijk ook zeker de lesideeën bij het boek
- humoristisch kinderverhaal met warme illustraties
- voor leerlingen van 6 tot en met 9 jaar
- angst, loslaten, zelfvertrouwen, vrienden, herstellen
- verhaal en middel om angsten bespreekbaar te maken bij kinderen voor ouders, leerkrachten, begeleiders en therapeuten

Recensie door: Karen Bastin, Klinisch Psycholoog, Werchter (Belgie)
Bron: www.letop.be

Recensie 21 - Beer op de weg

Angst voor onweer, angst voor monsters, angst om alleen thuis te zijn en angst voor een spreekbeurt. Onze kindertijd is een heuse broedkamer voor het ontstaan van angsten. Angst is een gezond waarschuwingssysteem dat ons helpt te overleven. Soms kan deze emotie een kind behoorlijk belemmeren in het dagelijks leven. En dan? Hoe kun je een kind duidelijk maken dat het toegeven aan die angst niet altijd even 'handig' is?
Chantal Meijerink-Jacobs, kindercoach en kinder- en jeugdtherapeut, heeft rond het thema angst en (zelf)vertrouwen het prentenboek Beer op de weg geschreven. De inhoud sluit aan op kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar. Het verhaal gaat over een beer (genaamd Beer...) die midden op een weg gaat zitten wachten, omdat hij bang is voor datgene wat gaat komen. Een aantal dierenvrienden proberen hem te helpen. Uiteindelijk komt Beer erachter dat de oplossing in hemzelf te vinden is.
Volgens de auteur is Beer op de weg geschikt voor professionals in de psychosociale hulpverlening, leerkrachten, ouders en opvoeders. Ik kan me voorstellen dat het boekje ook tot zijn recht komt in een ziekenhuis, bij een tandarts of iets dergelijks. Ook als metafoor bij volwassenen zal het thema herkenbaar zijn.
Een pre is dat het uitgebreide voorwoord goed te gebruiken is als psycho-educatie voor opvoeders en leerkrachten. Handig is dat een 6-tal (les)ideeën rond het boekje is te downloaden via uitgeverij Pica. De aandoenlijke illustraties zijn van de hand van Verna Rood.

Anja van de Weerd.
Bron: PSC Magazine

Recensie 22 - Beer op de weg

Een lieflijk geïllustreerd boek over angsten, voor kinderen van zes tot negen jaar. Beer gaat op een dag zomaar midden op de weg zitten. Veel dieren ontfermen zich over hem, maar Beer ziet alleen maar beren op de weg: hij is bang voor wat komen gaat. De dieren in het bos maken zich zorgen over Beer en maken een plannetje om hem te helpen. Beer leert situaties waarover hij geen controle heeft, los te laten. Hij komt tot de conclusie dat dingen waar hij vroeger bang voor was, eigenlijk niet eng zijn. Hij krijgt meer zelfvertrouwen en overwint zo zijn angsten, met behulp van zijn vrienden.
In het voorwoord geeft auteur Chantal Meijerink-Jacobs (integratief kind en jeugdtherapeut) het doel aan van haar boek: kidneren leren hoe om te gaan met hun angsten en - bovenal- hoe hun angsten te accepteren. Door eht boek voor te lezen kan een volwassene angsten bespreekbaar maken. Op de web-site van de uitgever zijn bijbehorende lesbrieven te downloaden die je in de klas kunt gebruiken, met als doel het leren (h)erkennen van emoties en het ontwikkelen van inlevingsvermogen. Het boek is daarnaast goed inzetbaar bij SOVA-trainingen.

Bron: HJK

Recensie 23 - Beer op de weg

Wat een enig boek "Beer op de weg'. Ik heb ervan genoten. Mijn dochter van 2,5 jaar (eigenlijk te jong voor het verhaal) vindt de tekeningen prachtig. Enkele oefeningen van Pica zal ik gaan gebruiken voor de faalangst training!

Désirée Vogelers
Trainer, Veenendaal

Recensie 24 - Beer op de weg

Goedendag, Via pica uitgeverij heb ik , blijkt nu, uw boek gekocht van beer. Geweldig! In mijn rol als groepsleerkracht en KIEScoach herken ik veel van wat u schrijft op de website. Dank voor het schrijven van een prachtig boek! Ik ga het zeker gebruiken.

Nanette Dontje

Terug naar boven